Gedoopt in Amsterdam, gestorven in Japara?

ZuiderkerkAmsterdamHuidig

Zuiderkerk, Zandstraat 17, Amsterdam. Gebouwd tussen 1608 en 1614, ontworpen door Hendrick de Keyser

De Zuiderkerk in Amsterdam is er nog. Je kunt er naar toe en zo in de voetsporen treden van degenen die hier op 2 juni 1765 Baarent van Gumster ten doop hielden. Baarent, zoon van Isack van Gumster, scheepstimmerman in dienst van de VOC en van Christina Schotte. Afstammeling uit een familie van zeevarenden, want ook zijn grootvader Dirk Nicolaas was in dienst van de VOC, als opperzeilmaker.

 

Baarent wordt al jong wees. In februari 1774 overlijdt zijn vader Isack op zee, onderweg naar Kaap de Goede Hoop. Moeder Christina overlijdt amper een jaar later en 9-jarige Baarent komt samen met broertjes en zusjes terecht in het Burgerweeshuis. Hoe het hem daar vergaat is (nog) niet bekend, wel weten wij dat ook hij de VOC als werkgever kiest. Op de website http://vocopvarenden.nationaalarchief.nl/ is na te lezen dat hij op 19 september 1784 als hooploper oftewel lichtmatroos aan boord gaat van het schip De Dordrecht op weg naar Batavia. Hij komt daar op 15 april 1785 aan en uit de VOC-database blijkt dat hij niet terug keert naar Nederland, maar in Azië uit dienst treedt. Dat laatste maakt van hem een hele goede kandidaat om de voorvader te zijn van de familie Van Gumster die in Nederlandsch-Indië is ontstaan.

Gumster_B_RA1815

Regerings-Almanak van Nederlandsch-Indië 1815. Inwonerslijst Japara

In 2001 verscheen in de Indische Navorscher (tijdschrift van de Indische Genealogische Vereniging) een artikel van P.A. Christiaans over de familie Van Gumster. Deze ‘Gegevens voor de genealogie Van Gumster’ beginnen met B. van Gumster (van Gumsten, van Gunsten), vermeld op de inwonerslijst van Japara in 1815. (Bovengenoemde Baarent zou in dat jaar 50 jaar zijn). Volgens de gegevens van Christiaans is B. van Gumster getrouwd en heeft hij 2 kinderen: zoon Lodewijk en dochter Catharina Dorothea. De voornamen van de kinderen zijn op geen enkele manier te herleiden tot namen in de familie van Baarent.

Kort na 1815 moet B. van Gumster zijn overleden, want hij komt daarna niet meer voor in de inwonerslijsten uit de Regerings-Almanak van Nederlandsch-Indië (RA).

Leven en nageslacht van zijn zoon en dochter zijn in de Regerings-Almanak (en uit de kranten uit Nederlandsch Indië die te raadplegen zijn via Delpher) te volgen tot in de jaren 40 van de 20e eeuw. In de oorlog houdt de Almanak op te bestaan. De in Nederlandsch Indië woonachtige Van Gumsters moesten in de vijftiger jaren om bekende redenen het toen onafhankelijke Indonesië verlaten en kwamen terecht op verschillende plaatsen in Nederland, o.a. in de omgeving van Arnhem. Arnhem, de plaats waar de voorouders van de in Amsterdam gedoopte Baarent ook vandaan kwamen. Maar dat is een ander verhaal……..

GumsterBaarentDoop02061765ZuiderkerkAmsterdamHervormd

De doopinschrijving van Baarent van Gumster in het doopboek van de Hervormde Zuiderkerk in Amsterdam op 2 juni 1765

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Verhalen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Gedoopt in Amsterdam, gestorven in Japara?

  1. wim flohr zegt:

    Nanny, dank voor deze info. Harstikke mooi om dit te lezen en te bewaren!! Chapeau!!

  2. Indisch4ever zegt:

    Dag Nanny.
    Ik neem dit over quote+ foto+linkje voor indisch4ever.nu

  3. Is dat Japara centraal java vlak bij semarang?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s